Xenteq ISG 230-16PP Offgrid ISO Aardlekschakelaar
Xenteq ISG 230-16PP offgrid Isolatiebewaker
In een woonhuis of gebouw is de persoonsveiligheid van de netspanning geregeld door middel van een aardlekschakelaar in combinatie met een aardpin. Dat is voor iedereen een gegeven. Maar hoe zit het dan als men gebruik maakt van een wisselstroomopwekker zoals een DC-AC inverter of aggregaat? Deze apparaten genereren immers ook 230VAC.
Zwevend netstelsel
De situatie bij gebruik van een wisselstroomopwekker ligt anders. Een apparaat zoals een inverter, aggregaat etc is namelijk een zogenaamd zwevend net. Dit benodigd een andere aanpak qua persoonsveiligheid dan in een normale situatie zoals in een gebouw. Maar dat neemt niet de verplichting weg om zorg te dragen voor de veiligheid van de personen die werken met de inverter/aggregaat. Dit staat daarom ook voorgeschreven in de NEN1010.
Mobiele units
Inverters en aggregaten worden veel ingezet in verrijdbare/verplaatsbare units zoals bijvoorbeeld mobiele werkplaatsen (bedrijfswagens), marktwagens, brandweervoertuigen en schafketen. Zolang men alleen in de unit gebruik maakt van de 230VAC, dan kan er gebruik worden gemaakt van een speciale (dure) aardlekschakelaar (klasse B). Echter als men de 230VAC spanning naar buiten brengt of men gaat buiten de unit met de aangesloten apparaten aan het werk, dan is er maar één juiste oplossing om 100% veilig te werken. Dit is een zogenaamde isolatiebewaker. Een aardlekschakelaar (geen enkel type) voldoet niet in deze situatie! Een isolatiebewaker wordt eenvoudig tussen de 230VAC uitgang van de wisselstroomopwekker en de verbruikers gemonteerd.
Gevolgen
Als er een ongeluk gebeurt omdat er geen isolatiebewaker aanwezig is, heeft dit zéér ernstige gevolgen. De 230VAC zal namelijk niet afgeschakeld worden indien iemand hier mee in aanraking komt. Bovendien komt de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de unit èn van de installateur om de hoek kijken. Met de installatie van slechts één apparaatje is dus de hele kwestie rondom de persoonsveiligheid opgelost. Een isolatiebewaker is ook het enige apparaat wat volledige dekking geeft, voor zowel binnen de unit als buiten de unit.
Overige toepassingssituaties
Bovenstaande norm is van toepassing op voertuigen en verrijdbare/verplaatsbare units, die bedrijfsmatig worden ingezet. Caravans, campers, etc. vallen buiten de wettelijke verplichting, maar de omstandigheden zijn natuurlijk identiek.
Relatief nieuwe opkomende toepassing van inverters zijn de strandhuisjes, ‘tiny’ huisjes, tuinhuisjes etc. Hier is geen sprake van een mobiele unit. Omdat een aardpin niet gebruikt kan worden aangezien men te maken heeft met een zwevend net, is ook hier een isolatiebewaker een kant en klare veilige oplossing.
Eenvoudige montage
De isolatiebewaker kan op eenvoudige wijze gemonteerd worden tussen de uitgang van de inverter/aggregaat en de verbruikers. Hiervoor zijn twee verschillende uitvoeringen leverbaar. De ISG 230-10 en ISG 230-25 zijn uitgevoerd met een vaste kabeluitgang. Deze kan dan geleid worden naar bv. een wandcontactdoos in de betreffende installatie. De ISG 230-16PP is de plug&play versie. De verbruikers kunnen dan rechtstreeks aangesloten worden op de WCD van de isolatiebewaker. Wordt er gewerkt met inverter met geïntegreerd omschakelrelais of een combi (acculader en inverter in één)? Dan dient de ISG 230-25 ingezet te worden. Dit model beschikt over de mogelijkheid om de benodigde netspanningsdetectie aan te sluiten.
Specificaties:
Type: ISG 230-16PP
Werkspanning: 230Vac
max. vermogen: 3680Watt
Combinatie met netspanning: Nee
Afmetingen: 120x122x82 mm
Gewicht: 0,8 kg
Garantie: 5 jaar