Xsarius Fusion HD TEST
De hybride Xsarius Fusion HD CI is de uitgebreide versie van de Fusion HD SE en biedt nog meer mogelijkheden dan deze verkoophit.
De Xsarius Fusion HD CI is een kleine ontvanger met veel mogelijkheden. Standaard is op het moederbord een DVB-S2 sateliettuner aanwezig. Deze kan gecombineerd worden met een extra optioneel te plaatsen tuner. De keuze bestaat uit DVB-S2, DVB-C en DVB-C/T/T2. Een extra tuner kost afhankelijk van het model tussen de twintig en dertig euro. Een extra tunerblok met twee DVB-C tuners kost vijftig euro. In de meest uitgebreide uitvoering heeft deze kleine ontvanger dus de beschikking over drie tuners.
Meegeleverd
In de verpakking vinden we naast de Xsarius Fusion HD CI de nodige accessoires. Natuurlijk is er een uitgebreide Nederlandstalige handleiding. De afstandsbediening is overzichtelijk en wordt goed gezien door de decoder. Voor mensen die de decoder onzichtbaar in een kast of achter de televisie willen plaatsen, wordt een infraroodoog meegeleverd. Tevens is er een A/V-verloopkabel aanwezig, waarmee we de Fusion HD CI op een oudere televisie zonder HDMI-mogelijkheid kunnen aansluiten. De decoder wordt gevoed met een externe stroomadapter.
Fraai design
De Xsarius Fusion HD CI is compact, met een afmeting van 20x14x4cm. Het design van de decoder is modern, en alleen de hoogstnodige bedieningstoetsen zijn aan de voorzijde aanwezig. Een display is er niet, alleen de sleuf van de interne kaartlezer. Deze is voorzien van de Conax-coderingsnorm, maar met hobbyfirmware van OpenPli of OpenATV wordt van de interne kaartlezer met emulatiesoftware een multicas-lezer gemaakt. Hierdoor kunnen we onder meer de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruiken. We kunnen dan echter niet alle kanalen bekijken. Als een zender met de CWOE-norm wordt uitgezonden, is deze niet met de interne kaartlezer te bekijken. Hiervoor is de witte Common Interface-module van M7 Group noodzakelijk.
Aansluitmogelijkheden
Door de kleine behuizing plaatste de fabrikant alleen de echt belangrijke aansluitingen aan de achterzijde van de decoder. De interne DVB-S2 tuner heeft hierdoor geen fysieke doorlusmogelijkheid. Voor het analoog aansluiten op een oudere televisie zijn geen scart of cinch aanwezig, maar is gekozen voor een mini-jack aansluitpunt om ruimte te besparen. Ook zijn er aansluitpunten voor RS232, het infraroodoog en twee USB 2.0 poorten. Met HDMI wordt de decoder op op optimale wijze op een televisie aangesloten. Met de belangrijke netwerkaansluiting krijgt de Fusion HD CI ook online ontvangstmogelijkheden. Met een USB wifi-dongle kan het apparaat ook draadloos op het thuisnetwerk worden aangesloten. Ook de Common Interface-poort bevindt zich op de achterkant van de decoder.
Mobiel gebruik
Omdat de Xsarius Fusion HD CI gebruik maakt van een externe stroomadapter, kan hij ook mobiel in auto, vrachtwagen, caravan of camper gebruikt worden. Andere pluspunt van een externe voedingsbron zijn dat de behuizing van de decoder kleiner kan zijn, en ook minder warm wordt. Omdat de voeding - een belangrijke warmtebron - zich niet in de ontvanger bevindt, blijft deze lekker koel.
Harde schijf
Heel aantrekkelijk is de mogelijkheid voor het plaatsen van een 2,5 inch interne harde schijf. Dat is natuurlijk altijd beter, sneller en betrouwbaarder dan een USB-schijf. Het aansluiten van een USB-stick of schijf blijkt ook op dit nieuwe model mogelijk, maar de interne optie heeft natuurlijk de voorkeur. Het plaatsen van de harde schijf in de decoder is geen moeilijke klus, maar wie er voor terugschrikt kan de verkoper vragen het te doen. Met een harde schijf komen er veel extra mogelijkheden beschikbaar. Zo kunnen lopende programma's tijdelijk gepauzeerd worden. Of kunnen programma's opgenomen worden. Deze opnames worden automatisch gedecodeerd op de harde schijf opgeslagen en kunnen dus altijd worden teruggekeken. Vanuit de elektronische programmagids kunnen we zonder problemen opnames instellen. Via het menu van de ontvanger kan ingesteld worden hoeveel minuten voor en na de ingestelde tijd extra wordt opgenomen. Hierdoor hoeven we dus niets te missen als een uitzending te vroeg begint of te laat eindigt.
Puike beeldkwaliteit
Het belangrijkste van een tv-decoder is natuurlijk de beeldkwaliteit. Daar hoeven we ons bij aanschaf van de Xsarius Fusion HD CI geen zorgen over te maken. Deze is namelijk uitmuntend, zeker voor een decoder met deze mogelijkheden in deze prijsklasse. Het beeldformaat kan tot Full HD 1080p ingesteld worden. Ook is er de mogelijkheid om de decoder automatisch het beeldformaat te laten bepalen. In dat geval is de gebruiker er altijd van verzekerd dat het beeld wordt getoond in het formaat waarin het wordt uitgezonden. De Fusion HD CI heeft ook een mediaspelermogeljjkheid waarmee de meest gebruikte video-, foto- en muziekbestanden afgespeeld kunnen worden.
Snelle zapper
Het hart van de Xsarius Fusion HD CI is de Broadcom 7362-chipset. Dit succesnummer van Broadcom heeft een dual core processor met een kloksnelheid van 750MHz. Hieraan gekoppeld is een 512MB DDR3 geheugen en een 256MB NAND flash geheugen. Het zorgt voor voldoende snelheid, en dat merken we bij het zappen tussen kanalen,
Toekomstzeker
De Xsarius Fusion HD CI is een toekomstzekere ontvanger. Als eerste heeft hij niet alleen een interne kaarlezer, maar ook een Common Interface-slot. De meest gebruikte CI-modules werken goed in dit slot. Dat geldt ook voor de witte CI-module van M7 Group, waardoor ook in CWOE uitgezonden kanalen bekeken kunnen worden. Tevens werkt de nieuwe Viaccess Orca CI+ module met inwendige smartcard goed in deze decoder. De toekomstzekerheid komt ook naar voren in de mogelijkheid om zelf de tunersamenstelling aan te passen. Daarnaast beschikt de decoder over OTT en IPTV. Zo kunnen we via HbbTV naar eerder uitgezonden programma's van onder meer NPO en SBS kijken. IPTV biedt de mogelijkheid om te kijken naar zenderpakketten die via het internet worden geleverd. Daarbij hoort ook het steeds meer gebruikte IPTV-sharing, waarbij zonder schotelantenne direct via het internet naar veel satellietzenders kan worden gekeken.
Linux
De Xsarius Fusion HD CI is een decoder die op het Linux besturingssysteem opereert. Dat heeft voor de gebruiker belangrijke voordelen, omdat hij niet afhankelijk is van firmware die door de fabrikant wordt gemaakt. In het geval van dit apparaat zijn vooral de hobbygroepen OpenPli en OpenATV bezig met de ontwikkeling van alternatieve firmware. De gebruiker kan kiezen welke firmware hij wil gebruiken. In de meeste gevallen is dat OpenPli, die ook wat ons betreft uit de bus komt als meest plezierige firmware voor de Fusion HD CI. De installatie van de firmware is even wennen, maar niet moeilijk. Via een duidelijk stappenplan worden we door de installatie geleid. Ook hier geldt dat men de verkoper kan vragen om de gewenste firmware in de decoder te plaatsen.
Veel zoekmogelijkheden
Er zijn veel mogelijkheden om zenders te zoeken. Voor kijkers in de Benelux is ondersteuning van fastscan belangrijk. Mede door de automatische vernieuwing van deze zenderlijst heeft de CanalDigitaal- en TV Vlaanderen-abonnee altijd toegang tot alle zenders van de aanbieder. Daarnaast kunnen we handmatig een frequentie op zenders zoeken, een of meerdere satellieten gelijktijdig naar meerdere zenders afzoeken en met blindscan een hele satelliet uitpluizen. Het satellietgedeelte heeft probleemloze DiSEqC-ondersteuning via protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en 1.3 USALS. Hierdoor kan de decoder gebruikt worden met DUO LNB, Triple LNB, multisat schotelinstallaties en draaibare DiSEqC-schotelantennes. Dat geldt ook voor cablescan bij gebruik van een kabeltuner: alle zenders op het netwerk van kabelaars worden gevonden. Het gaat hierbij natuurlijk wel alleen om digitaal uitgezonden zenders. Ook bij gebruik van een netwerk-id konden we geen problemen ontdekken. Ook wie naar Digitenne via DVB-T wil kijken, heeft geen problemen bij het zoeken naar beschikbare zenders. Wel dient men er rekening mee te houden dat deze decoder de H.264-compressietechniek gebruikt. Hierdoor kan men dus niet naar Duitse kanalen kijken die via de ether in H.265 worden uitgezonden. Om dezelfde reden kan men ook niet kijken naar Ultra HD-kanalen die via de satelliet worden uitgezonden.
Gecodeerde zenders
De Xsarius Fusion HD CI heeft twee mogelijkheden voor gebruik van de smartcard van een aanbieder. In onze testen gebruikten we onder meer gelijktijdig een smartcard van CanalDigitaal en TV Vlaanderen gelijktijdig. Ook een CanalDigitaal- en Digitenne-smartcard werden gelijktijdig gebruikt. In beide gevallen is er geen probleem, ook niet wanneer er gezapt wordt tussen zenders van twee verschillende uitzendplatformen. Dit maakt deze decoder echt een goede hybride ontvanger waarmee vier uitzendplatforms - satelliet, kabel, digitale aardse tv en online - gecombineerd kunnen worden.
Multimedia
Naast de lineaire en online mogelijkheden halen we met de Xsarius Fusion HD CI ook uitgebreide multimediamogelijkheden in huis. Dat gebeurt in de meeste gevallen door het installeren van zogeheten add-ons. Dat kan direct via het menu van de ontvanger, eventueel met een beetje hulp van Google en YouTube. Met add-ons breiden we de ontvanger uit met terugkijkdiensten van tientallen Europese zenders. Via internetradio luisteren we naar tienduizenden radiozenders. Video-, foto- en muziekbestanden op de interne harde schijf of USB opslagdragers kunnen we afspelen, en ook computers of NAS-servers in het huisnetwerk zijn toegankelijk. Hierbij geldt wel dat de netwerkinterface een maximale doorvoersnelheid van 10/100MB heeft.
Conclusie
De Xsarius Fusion HD CI is beter dan het vorige model, dat in onze ogen al een uitstekende en betaalbare hybride ontvanger was. Voor minder dan tweehonderd euro haalt men via een betrouwbaar apparaat tot vier uitzendplatforms in huis